Door Nas-Raddine Touhami
Drielanden gravel: grenzeloos genieten
Glooiende gravelpaden, bospassages, speelse singletracks en rustige backroads. Deze route voert je naar het Drielandenpunt, waar net over de grens een gravelparadijsje verscholen ligt.
Gravelrijden is inmiddels niet meer uit het wielerlandschap weg te denken. En in deze regio komt het perfect tot zijn recht. Denk alleen al aan het succes van de Marly Gravel. Routebouwer Nas-Raddine Touhami stelde voor ons een gevarieerde route samen waarin uitdaging, afwisselend terrein en de mooiste vergezichten elkaar voortdurend afwisselen.

Vanuit het Experience Center verlaat je al binnen de eerste twee kilometer het asfalt. Langs de Geul en het sprookjesachtige kasteel Schaloen knispert het gravel meteen heerlijk onder de wielen vandaan. Puur gravelgenot, al deel je het pad hier vaak met wandelaars en andere fietsers. Houd dus rekening met elkaar. Zeker in vakantieperiodes en weekenden kan het hier druk zijn.
Door de velden rijd je het Gerendal waar het een eerste keer stevig bergop gaat. Dit tracé is onderdeel van de vaste mountainbikeroute. Eenmaal boven strekken de brede gravelpaden zich uitnodigend voor je uit. De snelheid loopt als vanzelf op. In Scheulder volgt nog een korte duik het Gerendal om waarna je, zoals zo vaak in Zuid-Limburg, direct weer het puntje van je zadel opzoekt op een pittig klimmetje. Boven wacht een weids uitzicht over het Heuvelland, met in de verte al het Drielandenpunt als mikpunt van de dag.
De passage door Gulpen is kort en vlot. Voor je er erg in hebt rijd je alweer op de volgende klim naar de als Toscane ogende Eyser Heuvelrug. De Italiaanse populieren prijken fier boven het landschap uit en het panoramische uitzicht maakt hier keer op keer weer indruk. Brede gravelstroken en glooiende gravelstroken voeren je langs Vijlen naar Holset. Voortdurend op en af, waardoor het soms lastig is om je ritme te vinden. Loop vooral niet te hard van stapel, want het venijn van deze route zit in de staart.

Met het Drielandenpunt voor je klim je gestaag naar boven, via het Duitse Vaalserquartier. Eerst door de velden, daarna door het prachtige bos. Een lange, gelijkmatige klim waarin je het ritme makkelijk kunt vinden. Daarna ontvouwt zich een uitgestrekt bos vol fraaie gravelpaden en meanderende trails. Dit bos voelt zo anders aan, dat je het idee hebt ver weg van huis te zijn. De ondergrond is perfect voor de gravelfiets en ook bij minder goed weer prima te rijden. Een heus gravelparadijsje.
Na zo’n 20 kilometer bosplezier volgt de oversteek terug naar Nederland via de Schneeberg: steil omhoog, nog steiler omlaag en als kers op de taart een fantastische singletrack door een groene tunnel. Over een razendsnelle gravelstrook, rakelings langs de grens, rijd je Zuid-Limburg weer binnen. In de verte lonkt Eys, maar vanuit een onverwachte hoek die je normaal niet snel rijdt. Precies dat maakt offroad zo verrassend mooi.
De Eyserbosweg laat je links liggen; in plaats daarvan wacht zijn steile broertje: de Kromhagerweg. Een snedige kuitenbijter waar de kilometers zich laten voelen. Eerst over asfalt, daarna naadloos overgaand in gravel. Vergeet niet even achterom te kijken; het uitzicht is de moeite waard en je benen zullen je bovendien dankbaar zijn.

Op het plateau volgt een strook asfalt ter overbrugging. Ideaal om nog even bij te tanken voor de finale. In de verte kun je Valkenburg al zien liggen terwijl over gravel naar het Geuldal afdaalt.
De aanloop naar de volgende klim oogt onheilspellend, maar geen zorgen: de Keutenberg laat je letterlijk links liggen. In plaats daarvan volg je de mtb-variant, hobbelig en met een steeds oplopend stijgingspercentage. Eenmaal boven volgt direct de afdaling naar Schin op Geul, waar nog één laatste beklimming wacht.

Daarmee zit het echte klimwerk erop. Wat rest zijn de laatste kilometers in vooral dalende lijn. Tijd om het tempo wat te laten zakken, de benen los te rijden en met een tevreden gevoel terug te keren bij het Shimano Experience Center. Na 83 kilometer en ruim 1200 hoogtemeters wacht daar een welverdiende versnapering.
Een route vol variatie, uitdaging en vergezichten die je simpelweg een keer gereden moet hebben. Wil jij deze graveltocht beleven? Wacht dan niet langer. Kom langs, stap op en ontdek het zelf.